Cześć!Może macie ochotę no coś a'la Francja?
Tym razem tytuł trochę mylący, bo "tarty flet" to moje przesłyszenie. I tak już zostało ochrzczone to danie. W rzeczywistości nazywa się tarte flambée, danie z kuchni alzackiej (region Francji). W wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co spalony placek. W te wakacje miałam nawet okazję spróbować takiego prawdziwego tartego fleta. Niestety w naszych polskich warunkach ciężko jest zrobić idealnie tę potrawę. Ale! Dla chcącego - nic trudnego!
Podam wam przepis taki, który bez problemu można zrobić w domowym zaciszu. Smakuje niemalże tak, jak oryginalna tarta, więc na pewno nie będziecie stratni na czymkolwiek!
Wasza Czarodziejka
Składniki:
ciasto francuskie
2 cebulki, posiekane w "piórka"
1 śmietana 18%
150g boczku parzonego, pokrojonego w paseczki
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
Ciasto francuskie trzeba wysmarować śmietaną, posypać przyprawami. Na to rozrzucić boczek
i cebulkę.
i cebulkę.
Piec w 220°C prze ok 15-20min, do momentu, kiedy cebulka będzie praktycznie czarna
et voilà!
bon appétit!
Według mnie bardzo dobre! Idealne na jakieś przyjęcie.
OdpowiedzUsuń