Cześć wszystkim!
Tym razem zrobiłam małe czyszczenie lodówki i powstał obiad ze składników, które akurat zalegały w niewielkich ilościach.
Lubię czasem tworzyć takie 'coś z niczego", bo przynajmniej to kupione jedzenie się aż tak bardzo nie marnuje.
Szykujcie się na żółty ryż z polędwiczkami z kurczaka w sosie gorgonzola!
Żółty ryż to autorskie danie, które stworzyliśmy wraz z moim chłopakiem, kiedy pojechaliśmy pracować do Anglii. Danie szybkie, tanie i smaczne. A do tego kolorowe!
SKŁADNIKI:
Torebka ryżu
Odrobina masła do podsmażenia cebulki
1 kostka rosołowa (rozpuścić w 400ml gorącej wody)
1 mała żółta cebulka
Kurkuma
Vegeta
Sól
Słodka papryka
200g polędwiczek z kurczaka
Ok. 80g sera gorgonzola
Odrobina śmietanki 18%, tak na dno patelni, żeby rozpuścić ser
Na patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulkę (ja dodaję trochę cukru, żeby wydobyć taki fajny, bardziej wyrazisty i słodki smak). Następnie wysypać ryż z torebki, a całość zalać bulionem i doprawić: szczypta kurkumy, szczypta Vegety, szczypta soli i 2 szczypty papryki. Mieszać wszystko, aż woda się wygotuje, a ryż będzie miękki.
Na drugiej patelni podsmażyć kurczaka z przyprawami. Następnie wlać na dno śmietankę i podgrzać, dorzucić gorgonzolę i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia.
Sałatka zrobiona ze szpinaku, pomidora, rzodkiewki i ogórka konserwowego.
I gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz