Cześć wszystkim!
Dzisiaj przepis dla koneserów ziemniaków.
Niestety nie będzie szybko, ale za to bardzo sycąco!
Sama jestem fanką ziemniaków i jak nie lubię powolnej pracy, tak dla ziemniaków w tej odsłonie jestem w stanie poczekać.
SKŁADNIKI: (można dostosować do własnych potrzeb, u mnie zawsze to danie jest robione w ilościach hurtowych)
5 dużych ziemniaków
4 łyżki masła
200g boczku
200g sera (bardzo fajna jest tarta mozarella)
Trochę szczypiorku
Sól
Pieprz
Ziemniaki ugotować w całości w koszulkach, w osolonej wodzie i zostawić do ostygnięcia.
Pokroić ziemniaki na połówki, wzdłuż, żeby były bardziej płaskie niż bulwiate i wydrążyć.
Ziemniaczane środki wrzucać do jednego naczynia, a następnie zagnieść z rozpuszczonym masłem.
Boczek podsmażyć i razem z tłuszczem wlać do naczynia z ziemniakami.
Dorzucić starty ser i szczypiorek, doprawić przyprawami i wymieszać na miękką masę.
Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do wydrążonych ziemniaków (tak z górką, bo masy jest objętościowo więcej), posypać startym serem i opcjonalnie czosnkiem.
Zapiec w piekarniku.
15-20min/170°C, aż ser się ładnie przypiecze.
Smacznego!

Komentarze
Prześlij komentarz