Przejdź do głównej zawartości

Faszerowane ziemniaki

Cześć wszystkim!

Dzisiaj przepis dla koneserów ziemniaków. 
Niestety nie będzie szybko, ale za to bardzo sycąco!
Sama jestem fanką ziemniaków i jak nie lubię powolnej pracy, tak dla ziemniaków w tej odsłonie jestem w stanie poczekać.




SKŁADNIKI: (można dostosować do własnych potrzeb, u mnie zawsze to danie jest robione w ilościach hurtowych)

5 dużych ziemniaków 
4 łyżki masła 
200g boczku 
200g sera (bardzo fajna jest tarta mozarella)
Trochę szczypiorku 
Sól 
Pieprz

Ziemniaki ugotować w całości w koszulkach, w osolonej wodzie i zostawić do ostygnięcia.
Pokroić ziemniaki na połówki, wzdłuż, żeby były bardziej płaskie niż bulwiate i wydrążyć.
Ziemniaczane środki wrzucać do jednego naczynia, a następnie zagnieść z rozpuszczonym masłem.
Boczek podsmażyć i razem z tłuszczem wlać do naczynia z ziemniakami. 
Dorzucić starty ser i szczypiorek, doprawić przyprawami i wymieszać na miękką masę.
Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do wydrążonych ziemniaków (tak z górką, bo masy jest objętościowo więcej), posypać startym serem i opcjonalnie czosnkiem.
Zapiec w piekarniku.

15-20min/170°C, aż ser się ładnie przypiecze.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Murzynek

Cześć! Dzisiaj przychodzę do Was z czymś na słodko! Będziecie mogli sprawić swoim kubkom smakowym niesamowitą przyjemność! Murzynek jest ciastem, które króluje w mojej rodzinie od pokoleń. Ja sama, odkąd byłam malutką dziewczynką, spędzałam czas ze swoją babcią właśnie na pieczeniu go. Po już iluś nastu latach opanowałam ten przepis perfekcyjnie i mój murzynek zawsze (nie przesadzam!), ale to zawsze robi furorę na wszelakiego rodzaju imprezach. Wszechobecny zachwyt wiązał się z powolnym udostępnianiem rodzinnego sekretu ciaścianego, wielu moich znajomych niby próbowało swoich sił, ale jednak zawsze wszystko lepiej smakuje, gdy nie robi się tego samemu. Nie przedłużając już, rzucam Wam ludziska przepis, na murzynka, który no nie ma opcji, żeby nie wyszedł! Smacznego! Wasza Czarodziejka Składniki: 1/2 szklanki wody  1 margaryna "PALMA" 2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 10 łyżeczek gorzkiego kakao    To wszystko razem trzeba wsadzić do ga...

"Tarty flet"

Cześć! Może macie ochotę no coś a'la Francja? Tym razem tytuł trochę mylący, bo "tarty flet" to moje przesłyszenie. I tak już zostało ochrzczone to danie. W rzeczywistości nazywa się t arte flambée, danie z kuchni alzackiej (region Francji). W wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co spalony placek. W te wakacje miałam nawet okazję spróbować takiego prawdziwego tartego fleta. Niestety w naszych polskich warunkach ciężko jest zrobić idealnie tę potrawę. Ale! Dla chcącego - nic trudnego! Podam wam przepis taki, który bez problemu można zrobić w domowym zaciszu. Smakuje niemalże tak, jak oryginalna tarta, więc na pewno nie będziecie stratni na czymkolwiek! Wasza Czarodziejka Składniki: ciasto francuskie 2 cebulki, posiekane w "piórka" 1 śmietana 18% 150g boczku parzonego, pokrojonego w paseczki sól gałka muszkatołowa pieprz Ciasto francuskie trzeba wysmarować śmietaną, posypać przyprawami. Na to rozrzucić boczek i cebulkę. Piec w 220°...

Rogaliki z jabłkami i dżemem

Cześć wszystkim! Deszczowe dni bardzo lubię spędzać w kuchni, zresztą nie tylko ja!  Moja siostra też czasem coś pokombinuje w kuchni. Tym razem wspólnymi siłami stworzyłyśmy na szybko mini rogaliki z jabłkami i dżemem z rokitnika. Co prawda wyglądem przypominają trochę pampersy, ale w smaku są powalające! SKŁADNIKI: Ciasto francuskie  Dżem z rokitnika  1 jabłko  Żółtko  Cukier  Piekarnik nagrzać do 190°C. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na plasterki/kosteczki. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na trójkąty. Pokrojone jabłko obtoczyć/wymieszać w cukrze i nakładać do każdego trójkąta, dodając trochę dżemu dla przełamania słodyczy. Wypełnione trójkąty pozawijać w rogaliki. Posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20min, aż rogaliki będą rumiane. Smacznego!