Cześć!
Składniki:
5 małych ziemniaków (albo mniej lub więcej - w zależności od tego, ile zupy i jak gęstą chce się ją mieć)
ok. 500g kalafiora (jedno opakowanie mrożonego z Hortexu jest dobre)
1/2 czosnku
1 mała cebulka czerwona
sól, pieprz
1/2l bulionu warzywnego
+ śmietana 18%, starta mozarella, bagietka
Ziemniaki obrać i pokroić na malutkie kawałki. Kalafiora porozdzielać na różyczki. Razem je wrzucić do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Dorzucić obrane ząbki czosnku, pokrojoną cebulkę i doprawić.
Wstawić do piekarnika na 200°C i piec aż wszystko zmięknie (ok. 20min-1h).
Przełożyć miękkie warzywa z naczynia do garnka, wlewać bulion według uznania i zmiksować na krem.
Na koniec doprawić śmietaną i posypać mozarellą.
Podawać można z bagietką :)

Komentarze
Prześlij komentarz